Příbramská voda: Hájí radnice zájmy města a občanů, nebo spíš zájmy 1. SčV? (komentář)

V prosinci 2023 příbramští zastupitelé rozhodli, že provozování vodohospodářské infrastruktury (VHI) ve městě bude probíhat ve vlastnickém modelu. Rada města nyní, v určitém rozporu s dřívějším usnesením zastupitelstva, doporučuje vytvořit společný podnik s 1. SčV.

V tomto podniku by město Příbram mělo mít zhruba 60% podíl, funkci jednoho ze tří jednatelů a většinu v dozorčí radě. Dále by mělo opční právo na odkup zbývajícího podílu po zhruba 15 letech. (Z podkladů ovšem není zřejmé, zda by 1. SčV byla povinna tento podíl prodat.) O záležitosti bude opět jednat zastupitelstvo v pondělí 23. září 2024. Podrobnosti včetně podkladů a dokumentů přinášíme v tomto komentáři.

Téma dodávek vody ve městě se může jevit jako nudné. Voda stabilně teče, sem tam se zdraží vodné… Ve skutečnosti se ovšem jedná o byznys s tržbami téměř dvě miliardy za období 10 let. (Pokud budeme vycházet z předpokládané hodnoty smlouvy na základě vloni zrušeného koncesního řízení.)

Na úvod připomeňme, že provozování VHI v Příbrami dosud probíhalo (a do 15. 12. 2024 bude probíhat) na základě smlouvy s 1. SčV.

Cesta od původně vyhlášeného koncesního řízení směrem k údajnému vlastnickému modelu začala v prosinci 2023, kdy zastupitelé ANO, SPD a ODS schválili za pochybných okolností zrušení koncesního řízení a bezprostředně poté rozhodli o přechodu na tzv. vlastnický model.

Vlastnický model by znamenal, že by 100 % provozovatelské organizace bylo v majetku vlastníka infrastruktury (to je zjednodušeně řečeno majitel potrubí) – tedy v tomto případě města Příbram, případně jiného veřejnoprávního subjektu.

Nyní navrhovaný kočkopes, nový podnik se spoluúčastí soukromé firmy, nepředstavuje vlastnický model, ale model oddílný. Jediným jednoznačným vítězem v celé záležitosti se v tuto chvíli zdá být společnost 1. SčV, která by měla nadále své jisté.

Rozdíly mezi jednotlivými modely provozování popisuje např. dotační metodika Ministerstva životního prostředí ČR. Základní informace:

Podrobnosti ke společnému podniku s 1. SčV, včetně ekonomické a personální stránky, jsou popsány v níže odkazované situační zprávě (části B.2 a B.3) a v ekonomickém posouzení.

Zde pouze poznamenejme, že kupní cena ve výši 40 mil. korun za předpokládaný 60% podíl města ve společném podniku by zřejmě byla splácena v čase, z podílu města na zisku tohoto podniku.

Vedení města možná bude hovořit o časové tísni, kdy žádné jiné řešení než spolupráce s 1. SčV není proveditelné. Do této tísně se ovšem vedení města dostalo jen a jen samo; strategii k vodě totiž zastupitelé schválili již na jaře 2022.

Radnici tak nic nebránilo v tom, aby už tehdy zahájila kroky směrem k transformaci na skutečný (plnohodnotný) vlastnický model. Proč nekonala? (Text pokračuje pod odkazy.)

Dokumenty k zasedání zastupitelstva:

Korespondence města s externími subjekty (duben až srpen 2024):

Doplňme, že komunikace s VHS Dobříš a VaK Beroun, včetně osobních jednání, je shrnuta ve výše odkazované situační zprávě.

Jak to mohlo být

Situaci šlo přitom vyřešit pragmaticky a efektivně, a to hned na několika „rozcestích“.

Předesíláme, že samotný vlastnický model (máme na mysli skutečný vlastnický model, bez vlivů a zájmů soukromých firem) je vhodné řešení. Rozpaky budí jednak nečitelné kroky města, jednak skutečnost, že Rada města doporučila řešení, které vlastnickému modelu neodpovídá.

První promarněná příležitost: Když už na přelomu let 2022 a 2023 zaznívaly (zejména ze strany SPD) úvahy o vlastnickém modelu, mohlo zastupitelstvo projednat změnu s dostatečným předstihem. (Ideálně před začátkem samotného koncesního řízení, které bylo zahájeno v dubnu 2023.)

Druhá promarněná příležitost: Pokud později panovaly zásadní pochybnosti o nabídce libovolného uchazeče v koncesním řízení, mohlo město příslušného uchazeče vyloučit a vybrat další nabídku v pořadí.

Třetí promarněná příležitost: Jestliže vedení města v prosinci 2023 deklarovalo zájem jít cestou vlastnického modelu, mohlo už na přelomu prosince 2023 a ledna 2024 oslovit ohledně spolupráce různé subjekty, působící v oblasti VHI.

V takovém postupu radnici nic nebránilo. Skutečnost, že na tuto komunikaci čekala až na výslovný pokyn od zastupitelstva v červnu 2024, pouze podporuje úvahy o poněkud účelovém postupu ve prospěch 1. SčV. (K oslovení vhodných partnerů nebyla zapotřebí externí právní analýza.)

Ostatně to, že radnice příliš nespěchala, dokládá i fakt, že odpovědi osloveným provozovatelům VHI (VHS Dobříš a VaK Beroun) zaslala až zhruba měsíc poté, co tyto protistrany zareagovaly.

Navíc v době dovolených a letních prázdnin lze předpokládat, že schvalovací procesy nebudou tak svižné. To platí zejména v případě VHS Dobříš, neboť její případné angažmá v Příbrami podléhá souhlasu ze strany veřejnoprávního vlastníka. (Společnost VHS Dobříš je z 99 % vlastněna městem Dobříš, 1 % patří Dobrovolnému svazku obcí Pokocábí.)

Poznamenejme, že politické vedení Příbrami celou dobu dobře ví, že záležitost nejméně od okamžiku, kdy bylo zrušeno koncesní řízení, provází určitá časová tíseň. Otázku provozování je nutno uzavřít do konce roku 2024 – v případě pozdějšího dočasného nouzového provozu v režimu veřejné služby by město přicházelo o nezanedbatelné příjmy z pronájmu infrastruktury.

O to méně pochopitelně působí jisté otálení radnice. Je to pouze nedbalost, nebo vedení města záměrně umetá cestičku pro 1. SčV?

Nepříliš srozumitelně působí také rezervovaný postoj vůči nabídce ze strany VHS Dobříš. Citujeme ze situační zprávy, bod 20:

[…] VHS Dobříš sdělila, že za možnou formu spolupráce považuje zapojení Města do Dobrovolného svazku obcí POKOCÁBÍ jako jednoho ze společníků VHS Dobříš, nebo přímou majetkovou účast Města ve VHS Dobříš […]. Takové předpoklady však jsou v rozporu s výchozími požadavky Města na zajištění provozování VHI ve vlastnickém modelu […].

Argumentace rozporem s výchozími požadavky se zdá být přinejmenším matoucí. Ze všech tří nabídek od externích subjektů, kterými se město reálně zabývalo, je to totiž právě a pouze propojení s veřejnoprávní organizací VHS Dobříš (resp. majetková účast v této organizaci), která jednoznačně splňuje kritéria vlastnického modelu.

Pro úplnost: Vlastnický model by v režimu přímé spolupráce např. s VaK Beroun nebyl možný, protože ve VaK Beroun figuruje kromě měst a obcí soukromý majitel.

Starosta J. Konvalinka (ANO) výchozí zaměření města na 1. SčV komentoval při zasedání zastupitelstva v červnu 2024 následovně:

Nevím, jestli je tady nějaký jiný provozovatel, který tady má vybudované zázemí, který tady má technologie, který tady má zaměstnance, který tady má know-how a další. Zkrátka to byla taková implicitní volba, proto se o tom hovoří takto.

Doplňme, že zázemí lze převzít (odkoupit) a zaměstnance nově zaměstnat. Ostatně otázku zázemí a zaměstnanců by bylo nutno vyřešit i v případě společného podniku s 1. SčV, jak vyplývá mj. z ekonomického posouzení.

V tomto ohledu je vcelku jedno, zda by noví či „sdílení“ zaměstnanci pracovali pro organizaci vlastněnou Příbramí a 1. SčV, nebo pro organizaci vlastněnou (například) Příbramí a Dobříší.

Okrajově lze též zmínit, že v loňském koncesním řízení nabídli tři ze čtyř uchazečů nižší cenu vodného a stočného, než jakou nyní Příbramáci platí. Za současné situace lze sotva očekávat, že by k takové úpravě ze strany plánovaného společného podniku došlo; ceny možná budou spíše růst.

Napsali jsme o budoucnosti příbramské vodohospodářské infrastruktury:
Koncese na vodohospodářskou infrastrukturu města Příbram: Tajemná radnice
Vodohospodářská infrastruktura: Známe jména firem v koncesním řízení. Byly podány námitky
Budoucnost příbramské vody: Informace z tiskové konference (obsahuje záznam a přepis)
Příliš optimistický návrh SPD k „vodě“ se mýlí o vyšší desítky milionů korun
Budoucnost příbramské vody: Publikujeme dříve „tajné“ dokumenty ke zrušenému koncesnímu řízení
Vodohospodářská infrastruktura: Co radnice zatím stále neřekla & informace o poradenské smlouvě
Zastupitelstvo bude vybírat variantu provozování vodohospodářské infrastruktury

O dalších krocích bude jednat zastupitelstvo v pondělí 23. září 2024 od 16 hodin.

Tomáš Mosler, Příbramský bublifuk

Zajímají vás komentáře a analýzy k dění v Příbrami? Sledujte stránku Bublifuku na Facebooku a neunikne vám žádný nový text.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.